dimecres, 16 de novembre del 2011

El Dóberman. Un gos polèmic?

El Dóberman Pinscher és una raça de gos que forma part de la família dels Pinschers d'origen alemany. Els Dóberman Pinschers formen part de les races d'animals de companyia més comunes, i aquesta raça és coneguda per la seva intel·ligència, alerta, i companyia lleial.
Tot i que també es fan servir com a gossos de guàrdia, gossos de vigilància, o gossos de policia, avui dia aquesta funció no els és tan habitual.
En molts països, els Dóberman Pinschers són una de les races més característiques, en part a causa dels seus papers a la societat, i també per a la seva presència als mitjans de comunicació. La reproducció controlada ha millorat les característiques d'aquesta raça, i el Dóberman Pinscher modern és una raça plena d'energia i vida, ideal per a la companyia i vida en família.
El Dóbermann és una raça relativament recent. Per aconseguir el naixement d'aquesta nova raça, es van usar encreuaments d'altres races canines com el Rottwailer, el Beauceron, el Weimaraner, el Terrier de Manchester, o el Pinscher. La principal funció d'aquesta raça en els seus orígens, va ser la de protegir al seu creador davant potencials assaltants interessats en la recaptació dels impostos que solia portar.
El Dóberman, té el cos quadrat, el cap té els plans del musell i del crani paral.lels, depressió frontonasal molt lleugera, i ulls petits i foscos. Orelles d'inserció alta, coll llarg i elegant, el cos és musculós, amb els membres rectes, la línia superior és recta i el pèl curt enganxat al cos.
Un mascle pot arribar a medir de 68 a 72 cm i pot arribar a pesar de 40 a 45 kg, en canvi una femella pot arribar a medir de 63 a 68 cm i pot pesar de 32 a 35 kg.

Valent, afectuós, vivaç, decidit i elegant. Aquests 5 adjectius són els que millor defineixen al Dóberman. És un
 gos
 de caràcter enèrgic, orgullós i impulsiu, que, sempre que rebi un bon ensinistrament, es mostra estable, assentat i sociable. Ara bé, si no se l'hi tracta com cal pot arribar a convertir-se en un gos agressiu, inestable i molt perillós, pel seu enorme potencial físic. Necessita un amo ferm i tranquil, que sàpiga imposar-se amb paciència i sobre totes les coses, afecte. Summament fidel, molt dependent de la família, demostra una devoció cega pel seu amo. És un gos amigable i afectuós sobretot amb els nens, encara que és necessària la supervisió dels pares ja que el tendeix a jugar amb molta energia a causa del seu pes i musculatura, i pot fer caure o colpejar sense voler i poder fer mal. Té un sentit innat de la protecció i en la majoria dels casos, és molt desconfiat amb les persones estranyes, arribant a semblar poc afectuós o esquerp, quan en realitat no ho és en absolut. Aquest gos és fràgil i sensible des del punt de vista emocional i no suporta les relacions conflictives. Necessita una bona socialització en tots els àmbits per fomentar la seva convivència i el seu equilibri emocional, a més del contacte amigable amb humans i altres animals. Sempre s'hi haurà de mantenir la seva estabilitat emocional, encara que, si l'hi descuida o el tracta malament, probablement, es torni una mica depressiu o agressiu. Ha estat considerat equivocadament un gos inestable, agressiu o perillós, tendència que avui en dia està desapareixent.  Aquest és un gos molt intel·ligent, i ràpidament comprèn les situacions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada