dijous, 18 de març del 2010

El Supermotard

Què es?
És una modalitat de motociclisme en la que utilitza les motos de muntanya per córrer en circuits d'asfalt que es un 70% de la pista, i on també hi ha una petita zona de terra que sol ser del 30% on i sol haver un petit salt. Una de les diferencies entre el supermotard i les competicions de motos de carretera es la velocitat on no es superen els 160 km/h ja que els circuits son curts i amb corbes molt seguides i sovint tancades, aquí es on es veu realment la destresa del pilot i on la potencia de la moto no es tant important.

Quins son els seus origens?
El 1979, ABC va promocionar un esdeveniment per televisió anomenat “Superbikers”, la intenció era la de trobar als millors pilots i mes experimentats. “Superbikers” llavors es va iniciar com un esdeveniment anual que es practicava al sud de Califòrnia a la pista “Carlsbad Raceway”. La combinació d'asfalt i terra va ser creada per buscar talents tant de pilots de carreres com de tot terreny. Superbikers aviat es va tornar un gran campió en sintonia, arribant fins al 1985, quan ABC va haver de tallar el programa degut a retalls de pressupost, el seu tancament va crear un gran buit en l'esport als Estats Units. Els pilots europeus que participaven, el van portar a Europa, on ràpidament va guanyar popularitat a països com França.
L'any 2003 va marcar la resurrecció d'aquest esport als Estats Units amb el naixement del Campionat de Supermotard AMA.

Pilot de Supermotard en un tram d’asfalt

Com es una moto de SuperMotard?
Són motos d'Enduro o MotoCross que s'adapten per poder competir a l'asfalt. Les motos no porten llums, cavallet ni instal•lació elèctrica, i és obligat portar un dipòsit de recollida de tots els líquids que es puguin vessar del motor (gasolina, líquid refrigerant, oli ...) perquè en el circuit no hi hagi vessaments que puguin perjudicar als pilots i evitar així riscos importants com les caigudes d'altres pilots. Els pneumàtics són “slicks” (pneumàtic llis i sense ratllar) i les suspensions s'endureixen per poder tenir una conducció més fiable.
Moto de Supermotard

Que necessitem per practicar aquesta modalitat?
Igual que passa amb la moto, es tracta d'una barreja entre l'Enduro i la velocitat. El casc i les botes són les mateixes que utilitzem a les curses off road però ens posem un “mono” o granota de pell i s'utilitzen els mateixos guants que en la velocitat.

On es practica aquesta modalitat?
Òbviament apart de en els circuits especialitzats aquesta modalitat la podem practicar a diferents llocs. Podem anar a un circuit de karting o circuits d'asfalt de petites dimensions. Amb les corresponents mesures de seguretat, també es poden utilitzar zones urbanitzades de les poblacions, com els seus polígons industrials però sempre prenent mesures de seguretat i tallant el transit.
Pilot de Supermotard en un tram de terra

Comentari personal
Jo crec que aquest tipus de moto s’utilitza tant per la seva comoditat al portar-la, també crec que s’utilitza per la seva estabilitat, gran capitat de maniobra i per que es pot fer servir tan com per asfalt com per terra.

Arnau Colillas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada