dimarts, 1 de desembre del 2009

Txernòbil

L'accident de Txernòbil fou un accident nuclear, considerat el més greu de la història, ocorregut a la central nuclear de Txernòbil o Txornòbyl (Ucraïna, llavors Unió Soviètica) el dissabte 26 d'abril de 1986

A causa de les mancances d'un edifici de contenció a la central nuclear, es dispersà un plomall de pluja radioactiva per zones de l'occident de la Unió Soviètica, Europa Oriental, Escandinàvia, el Regne Unit i l'est dels Estats Units. Grans àrees d'Ucraïna, Bielorússia i Rússia en resultaren greument contaminades, el que provocà l'evacuació i reassentament d'unes 300.000 persones. Un 60% de la pluja radioactiva caigué sobre Bielorússia.
La central nuclear:
La planta nuclear de Txernòbil es troba a Pripyat, Ucraïna, a 18 km al nord-oest de la ciutat de Txernòbil, a 16 km de la frontera entre Ucraïna i Bielorússia i a 110 km al nord de la capital, Kíev.
L'accident es va produir per causes encara desconegudes.
Primeres reaccions:
Minuts després de l'accident, tots els bombers militars assignats a la central ja estaven en camí. Les flames afectaven diversos pisos del reactor núm. 4 i s'apropaven perillosament a l'edifici on es trobava el reactor núm. 3. El comportament dels bombers durant les tres primeres hores de l'accident va evitar que el foc s'estengués a la resta de la planta. Encara així, van demanar ajuda als bombers de Kíev a causa de la magnitud del la catàstrofe. Els operaris de la planta van posar els altres tres reactors en refrigeració d'emergència. Dos dies després, hi havia 18 ferits molt greus i 156 ferits amb lesions mitjanes produïdes per la radiació.
El primer acostament en helicòpter va evidenciar la magnitud de la catàstrofe. El nucli, exposat a l'atmosfera, continuava cremant i emetent productes radioactius. La temperatura assolia els 2.500 ºC i en un efecte xemeneia, impulsava el fum radioactiu a una alçària considerable. Alhora, els responsables de la regió van començar a preparar l'evacuació de la ciutat de Prypiat i d'un radi de 10 km al voltant de la planta. Aquesta primera evacuació va començar l'endemà de forma massiva i es va concloure 36 hores després. L'evacuació de Txernòbil i d'un radi de 36 km no es dugué a terme fins a passats sis dies de l'accident. Llavors ja hi havia més de 1.000 d'afectats per lesions greus produïdes per la radiació.
Conseqüències:
L'explosió va provocar la major catàstrofe en la història de l'explotació civil de l'energia nuclear. Pressumptament originat per la realització d'una prova, en el moment de l'accident moriren 31 persones, al voltant de 350.000 persones van haver de ser evacuades dels 155.000 km2 afectats, romanent extenses àrees deshabitades durant molts anys. La radiació es va estendre a la major part d'Europa, romanent els índexs de radioactivitat per sobre de nivells innocus durant diversos dies. S'estima que es va alliberar unes 500 vegades la radiació de la bomba atòmica llançada a Hiroshima el 1945.
El 2005, l'OIEA va elaborar l'últim informe que detalla el nombre de morts directament causats per l'accident en 59 persones, d'ells 48 treballadors de la central. Els casos de càncer de tiroide comptabilitzats han estat més de 4.000. S'estima que 600.000 persones van ser afectades per la radiació, de les quals almenys 3.500 moriran com a conseqüència de la mateixa, entre ells la majoria dels 2.500 treballadors i militars que van construir el primer sarcòfag de ciment.
Fotografies:
Chernobyl abans

Chernobyl ara

Mutacions produÏdes per l’explosió


videos:

By Toni i Eric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada